Ta chansen att tycka till!

Varje kommun har en egen kretsloppsplan som beslutas kommunens eget fullmäktige. Som vanligt när kommuner gör planer så kan du tycka till. 
 

I Sverige konsumerar vi fyra gånger mer än jordklotet kan ge oss. Förslaget till kretsloppsplan guidar oss i kommunerna att bli mer resurseffektiva 2021 – 2025. Våra mål bidrar till de Globala hållbarhetsmålen. 

Det är lite spännande, vad menas egentligen att vi ska avfallsminimera? Syftet med planen är att vi alla i kommunen ska bli mer resurseffektiva. I Sverige är vi ganska bra på att sopsortera men vi konsumerar fortfarande för mycket nyproducerat material. Det skulle behövas fyra jordklot om alla människor i världen använde resurser i den omfattning vi i Sverige förbrukar på ett år.

Kretsloppsplanen är ett kommunalt strategidokument för att förebygga, minska farligheten och hantera det avfall som blir inom kommunens yta. Hemma, i kommunens verksamheter och på andra arbetsplatser.

När förslaget till kretsloppsplan ställs ut kan du kan tycka till som privatperson, företag, kommunal verksamhet, anställd, förening, byalag eller annan organisation.

Kolla med din kommun

Kommunerna har olika tidsplaner för kretsloppsplanerna och dess remiss med utställning.

I Hälsingland hade kommunerna utställning under sommaren och hösten 2020.

I Gästrikland och Älvkarleby pågår remiss inom kommunerna från november 2020 till mars 2021. Förslagen ställs ut för allmänhetens granskning under januari-februari 2021.

Under fliken Kontakt finns kontaktpersoner som vet mer om utställningen i din kommun. 

Via länkarna nedan hittar du förslagen och mer information från respektive kommun.

Bollnäs

Hudiksvall
Remissen är över men här hittar du en presentation av förslaget.  

Ljusdal

Nordanstig

Ovanåker

Söderhamn