Ta chansen att tycka till!

Varje kommun har en egen kretsloppsplan som beslutas kommunens eget fullmäktige. Som vanligt när kommuner gör planer så kan du tycka till. Kolla på din kommuns hemsida för mer information.
 

I Sverige konsumerar vi fyra gånger mer än jordklotet kan ge oss. Förslaget till kretsloppsplan guidar oss i kommunerna att bli mer resurseffektiva 2021 – 2025. Målen är de Globala Målen rakt av. Självklart ställs planen ut och du kan tycka till.

Det är lite spännande, vad menas egentligen att vi ska avfallsminimera? Syftet med planen är att vi alla i kommunen ska bli mer resurseffektiva. I Sverige är vi ganska bra på att sopsortera men vi konsumerar fortfarande för mycket nyproducerat material. Det skulle behövas fyra jordklot för det vi förbrukar på ett år.

Kretsloppsplanen är ett kommunalt strategidokument för att förebygga, minska farligheten och hantera det avfall som blir inom kommunens yta. Hemma, i kommunens verksamheter och på andra arbetsplatser.

När förslaget till kretsloppsplan ställs ut kan du kan tycka till som privatperson, företag, kommunal verksamhet, anställd, förening, byalag eller annan organisation.

Kolla med din kommun

Kommunerna har olika tidsplaner för kretsloppsplanerna och dess remiss med utställning. I Hälsingland har kommunerna utställning under sommaren och in på hösten 2020. I Gästrikland är planen att ha utställningen under 2021.  

Under fliken Kontakt finns kontaktpersoner som vet mer om utställningen i din kommun. 

Via länkarna nedan hittar du förslagen och mer information från respektive kommun.

Bollnäs

Hudiksvall
Här hittar du information, bilder och filmer. Du kan svara på frågor eller tycka fritt. 

Ljusdal

Nordanstig

Ovanåker

Söderhamn

Gävle

Hofors

Ockelbo

Sandviken

Älvkarleby